NOUTATI

 

LEGEA DE REGLEMENTARE


 

CONCENTRAREA UNOR SPECIALITATI

PROFESII MEDICALE

REVISAL SI OCUPATII MEDICALE

CHIMISTI MEDICALI

   »Importanta chimistilor medicali

BIOCHIMISTI MEDICALI

   »Importanta biochimistilor medicali

BIOLOGI MEDICALI

   »Importanta biologilor medicali

 


 

ACTIUNI ARMONIZARE

 

CALIFICĂRI  PROFESIONALE  ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ:

 

Directiva 36/CE/2005 a PARLAMETULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale stabileşte condiţiile de acces la aceeaşi profesie şi de exercitare a aceleiaşi profesii într-un stat membru al Uniunii Europene.

OBBCSSR este în România autoritate competentă  de reglementare a exercitării profesiilor de biolog, chimist şi biochimist în sistemul sanitar conform legii 200/2004 .

citeste aici continuarea...

 

Art.13 Condiţiile de recunoaştere, Directiva 36/CE/2005

 

Art.14 Măsuri de compensare, Directiva 36/CE/2005

 

Până în prezent biologii, biochimiştii şi chimiştii  din România au solicitat să lucreze în sistemul sanitar din Italia, Anglia şi Franţa. Ceea ce trebuie să  cunoască biologii, biochimiştii si chimiştii  care doresc să  lucreze în aceste ţări sunt  următoarele:

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Italia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Anglia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Franţa

 OBBCSSR

Raspunsuri la intrebari frecvente

VA RUGAM CITITI CU ATENTIE INTREBARILE SI RASPUNSURILE DE LA ACEASTA RUBRICA INAINTE DE A  ADRESA O INTREBARE ASEMANATOARE  PE EMAIL


1.      Pot lucra ca biolog/chimist/biochimist și  într-un laborator de analize medicale din sistemul privat fără certificat de membru al OBBCSSR?
Răspuns:
Da, puteți lucra fără certificat de membru al OBBCSSR în sistemul sanitar privat dacă un angajator acceptă să vă angajeze fără drepturile profesionale obținute de OBBCSSR pentru membrii săi.


2.      Pot lucra ca biolog/chimist/biochimist și  într-un laborator de analize medicale din sistemul public fără certificat de membru al OBBCSSR?
Răspuns:
Nu puteți lucra fără certificat de membru al OBBCSSR în sistemul sanitar public deoarece statul trebuie să ofere asiguraților care plătesc și susțin sistemul sanitar public accesul la servicii medicale și de laborator la înalte standarde de calitate și competență.

În sistemul sanitar public posturile de chimist/biochimist/biolog sunt scoase la concurs similar cu posturile de medic și asistent medical, colegii din laborator ai biologilor, chimiștilor și biochimistilor conform OMS 869/2015.

Conform OMS 869/ 2015 , candidații pentru un post de chimist/biochimist/biolog trebuie să prezinte angajatorului un dosar profesional care conține pe lângă alte documente:
•     certificatul de membru al OBBCSSR;
•     adeverința de sancțiuni profesionale date de corpul profesional OBBCSSR pentru erorile profesionale săvârșite în exercitarea profesiunii în sistemul sanitar .

 

3.  Pot sustine examen de grad specialist si /sau principal fara certificat de membru al OBBCSSR?
Răspuns:
Nu puteti sustine examene de grade profesionale ( specialist sau principal) fara certificatul de membru al OBBCSSR.
 Incepand din anul 2012 prezentarea certificatului de membru al OBBCSSR la dosarul de examen este una dintre conditiile precizate de Ministerul Sanatatii in Publicatia de examen.

 

4.  Se pot organiza cursuri postuniversitare de 1-2 luni pentru a obtine competente in diverse specialitati?
Răspuns:
Am trimis o adresa Ministerului Sanatatii in acest sens. Asteptam raspuns.
 

 

5. Poate organiza OBBCSSR anual  un  curs gratuit pentru fiecare dintre cele 28 de specialitati in care lucreaza membrii OBBCSSR?
Răspuns:

Corpul profesional OBBCSSR nu are dreptul legal de a organiza niciun fel de curs – gratuit sau cu plata.
Comisia Profesional Stiintifica a OBBCSSR crediteaza cursurile organizate de universitatile de medicina si de catre ONG-uri, cursuri care au fost trimise periodic pe e mail tuturor membrilor cu adrese de email actualizate in baza de date. Incepand cu luna martie 2018 cursurile postuniversitare creditate vor fi publicate pe pagina www.obbcssr.ro.


6. Diploma de master ofera competenta de a lucra in laboratorul de analize medicale?
Răspuns:

Conform lit a), art.154 (1) din Legea 1/2011 masterul profesional  este ”orientat preponderent spre formarea competentelor profesionale”  si este o conditie obligatorie de indeplinit pentru inscrierea in OBBCSSR pentru a putea demonstra, conform legii ”competenta necesara pentru  efectuarea analizelor de laborator”, cerinta alin1), art.1 L460/2003.

 

7. De ce specialitatea  biologilor, biochimistilor si chimistilor care lucreaza in laboratorul de analize medicale propusa Ministerului Sanatatii  de OBBCSSR are  denumirea de ”Chimie clinica”?
Răspuns:

Forul international se numeste ”Federatia internationala de Chimie clinica si  Medicina de Laborator”.
Deoarece specialitatea nu putea sa aiba denumirea de ”Medicina de laborator”din motive cunoscute, denumirea trebuie sa fie ”chimie clinica” iar practicienii acestei specialitati se numesc ”chimisti clinicieni”.
Orice alta denumire propunem pentru a fi agreata trebuie sa aiba o referinta internationala.


8. Care sunt conditiile de inscriere pentru a sustine examen in specialitatea  ”Chimie clinica”?
Răspuns:

In acest moment OBBCSSR asteapta aprobarea MS pentru aceasta specialitate.
Ca si in cazul celor doua specialitati introduse in ultimii ani de MS la propunerea OBBCSSR, respectiv ”managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale” si ” embriologie”
conditiile de inscriere pentru a sustine examen in specialitatea  ”Chimie clinica” vor fi stabilite de catre MS in colaborare cu OBBCSSR.


9. Unde este accesibila  bibliografia indicata pentru examenul  de grad profesional in specialitatea  ”managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale” ?
Răspuns:

Bibliografia indicata pentru examenul  de grad profesional in specialitatea  ”managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale” este alcatuita si din legi, standarde, norme – in vigoare, care se gasesc in fiecare laborator de analize medicale acreditat, pe internet sau la ASRO.

 

10. Vom  putea sustine examene de specialitate la un interval mai scurt de timp dupa sustinerea unui examen de grad profesional ?
Răspuns:

Am trimis o adresa Ministerului Sanatatii in acest sens. Asteptam raspuns.


11. De ce nu se emite un act normativ care sa   stabileasca ce reprezinta ”competenta necesara pentru  efectuarea analizelor de laborator” cerinta alin1), art.1 L460/2003?
Răspuns:

Corpul profesional OBBCSSR a transmis propunerile la Proiectul de lege  privind exercitarea profesiilor din domeniul de sanatate printre care si un articol al textului de lege prin care sa fie explicata clar ce reprezinta ”competenta necesara pentru  efectuarea analizelor de laborator”.12. Biologii, biochimistii si chimistii sunt considerati cadre medicale de Ministerul sanatatii?
Răspuns:

Da, biologii, chimiștii și biochimiștii în sistemul sanitar din România sunt  considerați ”personal  medico – sanitar” în Ordinul comun al Ministerului Sănătății nr. 196 din 01.03.2017  și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.139 din 27.02.2017 (Anexa 19 Cap. II), alaturi de medici – vezi rubricile ”Chimisti/biochimisti/biologi MEDICALI” de pe pagina www.obbcssr.ro.


13. Pot valida rezultatele analizelor medicale si din alte domenii ale laboratorului de analize medicale, in afara specialitatii in care am confirmare prin Ordin al Ministrului Sanatatii in grad de specialist ?
Răspuns:

Pregătirea profesionala a membrilor OBBCSSR este individuala; confirmarea in specialitate prin Ordin al Ministrului Sanatatii va demostreaza competenta in domeniul laboratorului de analize medicale pentru care aveti experienta si grad profesional obtinut.
Fiecare membru al OBBCSSR decide in baza competentelor profesionale și in baza fisei postului incheiata de comun acord de angajat cu angajatorul care sunt responsabilitatile profesionale individuale  in concordanta cu competenta profesionala individuala.


14. Sunt biochimist de 4 ani, detin autorizatie de libera practica, certificat de membru OBBCSSR si asigurare malpraxis, dar nu am  inca grad de specialist. Pot valida rezultatele analizelor efectuate de mine?
Răspuns:

Conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semna buletinele analizelor medicale il au membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.
Corpul profesional OBBCSSR a depus amendamente  la Proiectul de lege al MS privind exercitarea profesiilor in domeniul de sanatate  in vederea clarificarii tuturor aspectelor exercitarii profesiunilor de chimist/biochimist/biolog in laboratoarele de analize medicale.


15. Masterul din cadrul facultatii de Medicina "Managementul institutiilor si serviciilor medicale si farmaceutice" din Constanta  ofera dreptul de a ma inscrie in OBBCSSR de a avea dreptul sa validez rezultatele analizelor medicale din laboratorul de analize medicale?
Răspuns:

Diploma de absolvire a oricarui master  trebuie sa contina conform legii pe suplimentul diplomei competentele dobandite conform disciplinelor studiate .
Facultatea stie ce discipline sunt studiate la fiecare  program de master si ce competente confera absolventilor fiecare program de master.
Din titulatura pare a fi un master adresat celor care exercita functii de conducere (sef de laborator).


16. Biologii/ chimistii/biochimistii fara grad care nu au vechime dar  au parafa de ce  nu sunt considerati competenti pentru a fi trecuti nici macar loctiitori responsabili de analiza?
Răspuns:

Conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semnna buletinele analizelor medicale il au membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.
Corpul profesional OBBCSSR a depus amendamente  la Proiectul de lege al MS privind exercitarea profesiilor in domeniul de sanatate  in vederea clarificarii tuturor aspectelor exercitarii profesiunilor de chimist/biochimist/biolog in laboratoarele de analize medicale .

 

17.  In laboratorul in care lucrez se cere ca pe buletinul de analize sa apara persoana care a validat dar acea persoana trebuie sa aiba specializare pe departamentul respectiv; "specializare" se refera la examenul de grad de specialist sau la facultatea si specializarea pe care ai urmat-o?
Răspuns:

Conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semna buletinele analizelor medicale il au membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.
Membrii OBBCSSR au ”specialitati” obținute prin examen national  organizat de MS – 28 de specialitati, nu specializari.
Absolventii facultatilor de biologie/chimie/biochimie au mentionata pe diploma  de licenta
 ”specializarea” care da calificarea profesionala, implicit profesia.


18.  Eu am absolvit Fac. de biologie cu specializarea biochimie si am grad de specialist in Biochimie medicala. De ce  angajatii  Renar care au venit la acreditarea laboratorului  considera ca eu trebuie sa validez doar Biochimie, electroforeze si sumar+sediment ?
Răspuns:

Conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semnna buletinele analizelor medicale il au membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.
Corpul profesional OBBCSSR a depus amendamente  la Proiectul de lege al MS privind exercitarea profesiilor in domeniul de sanatate  in vederea clarificarii tuturor aspectelor exercitarii profesiunilor de chimist/biochimist/biolog in laboratoarele de analize medicale .


19. Eu am absolvit Fac. de biologie cu specializarea biochimie si am grad de specialist in Biochimie medicala. In facultate am avut si cursuri de imunologie de exemplu, dar nu pot valida analize de imunologie. In ce conditii pot valida rezultatele analizelor medicale din compartimentul de Imunologie? 
Răspuns:

Corpul profesional OBBCSSR a depus la Ministerul sanatatii concentrarea mai multor specialitati - vezi rubrica ”concentrarea unor specialitati ” de pe pagina www.obbcssr.ro.
Asteptam raspunsul Ministerului Sanatatii.20. Cine organizeaza cursuri post universitare  (microbiologie, hematologie etc) care imi pot da drept de validare?
Răspuns:
 Universitatile de Medicina organizeaza cursuri post universitare  (microbiologie, hematologie etc) care imi pot da drept de validare.
Corpul profesional OBBCSSR trimite pe email periodic membrilor OBBCSSR cu informare privind cursurile postuniversitare organizate de UMF care solicitau creditarea de la OBBCSSR.
Incepand cu luna martie 2018 vor fi afisate pe pagina www.obbcssr.ro la rubrica ”cursuri postuniversitare”.

 

21. Este legal sa nu fie garzile pe contract separat?
Răspuns:
Conform legislatiei in vigoare pentru efectuarea garzilor trebuie sa existe un alt contract de munca independent de  cel cu norma de baza.
Organizarea cu personal a garzilor din laboratorul de analize medicale este realizata in fiecare unitate sanitara de  catre  angajator.22.  Exista acoperire pentru buletinele de analiza pe care le validam si semnam?
Răspuns:
Da, conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semna buletinele analizelor medicale il au, alaturi de medici, numai membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.


23. Ce putem face legal, atat in ceea ce priveste contractul, cat si trecerea garzilor pe fluturas, pentru a fi platite conform legii?
Răspuns:
Institutia unde va desfasurati activitatea trebuie sa aplice legislatia in vigoare.24. Conform publicatiilor de examen emise de MS in anii anteriori, chimistii pot sustine examenul pentru specialitatea Imunologie clinica numai cu aprobarea echivalarii studiilor de catre Ministerul Sanatatii in urma analizarii dosarului depus pentru sustinerea examenului. Unde pot vedea aceste publicatii?
Răspuns:
Urmariti aparitia revistei Viata Medicala.
In fiecare an, de regula cu o luna de zile inainte de data organizarii examenelor de grade profesionale, Ministerul Sanatatii publica conditiile desfasurarii examenelor de grade profesioinale din anul resperctiv in Publicatia de examen care apare in revista Viata Medicala.

 

25. In laboratoarele de analize medicale din unitatile clinice, unitatile de asistenta sociala, alte unitati decat acestea lucreaza conform OMS 1301/2007 medici, farmacisti, biologi, chimisti, biochimist si asistenti de laborator.
Salarizarea noastra este mai proasta in anul 2018 decat cea  a asistentilor medicali.
Ce mai putem face?

Raspuns
Corpul profesional OBBCSSR, nefiind sindicat,  a utilizat toate caile legale facand numeroase demersuri catre Parlament, Guven, Presedentie, privind  inechitatea salarizarii membrilor OBBCSSR incepand cu luna aprilie 2017 si pana in prezent.
 Daca legea va fi promulgata  de catre Presedinte in forma votata  de Camera Deputatilor corpul profesional OBBCSSR va ataca legea la Curtea Constitutionala.

 

26. Va felicit pentru afisarea tuturor informatiilor pe pagina oficiala. Eu personal apreciez faptul ca am oricand acces la informatii privind exercitarea profesiei si activitatea corpului profesional OBBCSSR.
Cand veti afisa rezultatul votului referitor la nivelul cotizatiei de membru in anul 2018?
 

Raspuns
Urmariti constant pagina www.obbcssr.ro ; probabil in jurul datei de 15.03.2018.

 

27. Cand vor fi aprobate aprobate de MS si vor  intra in vigoare cele doua specialiati noi?

Raspuns
Urmariti constant pagina www.obbcssr.ro ;imediat ce vom avea raspunsul de la MS il vom afisa pe pagina oficiala a OBBCSSR.

 

28. Cate specialitati poate da un chimist?

Raspuns
Fiecare membru al OBBCSSR daca indeplineste conditiile MS din publicatia de examen poate sustine atatea examene de  grade profesionale cate doreste. In Registrul Unic National OBBCSSR are membri cu 2,3,4 și chiar si 5 specialitati.


29. Care este conditia de vechime pentru inscrierea la examenul pentru specialitatea managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale?
 

Raspuns
4 ani vechime in sistemul sanitar este conditia de vechime pentru inscrierea la examenul pentru specialitatea managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale.

30. Care sunt conditiile de examen pentru depunerea dosarelor de grade profesionale?

Raspuns
Urmariti revista "Viata medicala" care apare cu 30 de zile inaintea datei anuntate a inceperii examenelor de grade profesionale si site www.ms.ro.
Conditiile de examen solicitate de catre Ministerul Sanatatii le publicam pe site-ul oficial al OBBCSSR pentru gradul de specialist si pentru gradul de principal dupa aparitia lor in revista "Viata medicala".

31. Cum se calculeaza vechimea de 4 ani in sistemul sanitar pentru prezentarea la examenele de grade profesionale?

Raspuns
Vechimea de 4 ani in sistemul sanitar se calculeaza pentru o norma intreaga.
 Daca lucrati cu fractii de norma trebuie sa calculati astfel incat orele adunate sa corespunda cu o vechime de 4 ani norma intreaga.

 

32.Cum procedez daca la data organizarii examenelor de grade profesionale nu implinesc exact 4 ani de vechime?

Raspuns
Daca la data organizarii examenelor de grade profesionale nu se implinesc exact 4 ani de vechime ( aveti nevoie de cateva luni) puteti solicita MS derogare de la vechime, deoarece MS a considerat in anii trecuti vechimea integrala implinita la 31.12 a anului calendaristic respectiv.

33. Cum procedez daca sunt chimist si vreau sa  dau examen de grad profesional in alta  specialitate decat cele 13 specialitati in care am dreptul ?

Raspuns
Trebuie sa depuneti un dosar la MS. In următoarele specialităţi  chimistii pot sustine examen de grad profesional numai cu aprobarea echivalării studiilor de către  Ministerul Sănătăţii în urma analizării dosarului depus (Hematologie medicală / Bacteriologie medicală / Imunologie clinică / Hematologie transfuzională / Microbiologie sanitară)
Chimiştii conform pregătirii universitare nu pot susţine examenul de grad profesional specialist/principal în următoarele specialităţi medicale: Citologie, Genetică, Embriologie şi Parazitologie.

 

34. Cum procedez daca sunt biolog si vreau sa  dau examen de grad profesional in alta  specialitate decat cele 20 de  specialitati in care am dreptul ?

Raspuns
Trebuie sa depuneti un dosar la MS.
In următoarele specialităţi biologii pot sustine examen de grad profesional numai cu aprobarea echivalării studiilor de către  Ministerul Sănătăţii în urma analizării dosarului depus (Controlul biochimic al medicamentului / Controlul microbiologic al medicamentelor / Genetica – chimia acizilor nucleici / Controlul fizico-chimic al medicamentului / Epidemiologia bolilor transmisibile / Radiaţii nucleare)

 

35. Cum procedez daca sunt biochimist si vreau sa  dau examen de grad profesional in alta  specialitate decat cele 14 de  specialitati in care am dreptul ?

Raspuns
Trebuie sa depuneti un dosar la MS.
In următoarele specialităţi biochimistii pot sustine examen de grad profesional numai cu aprobarea echivalării studiilor de către  Ministerul Sănătăţii în urma analizării dosarului depus (Citologie / Genetică şi biologie moleculară / Embriologie / Parazitologie / Biologie aplicată / Controlul farmaco – toxicologic al medicamentelor / Hematologie transfuziologie / Microbiologie sanitară / Toxicologie / Controlul fizico – chimic al medicamentului / Epidemiologia bolilor transmisibile / Radiaţii nucleare)

36. Unde trebuie sa depun dosarul pentru inscrierea la examenul de grad profesional si care este data pana la care trebuie sa il trimit ca sa ma incadrez in termen?

Raspuns
Urmariti publicatia de examen a MS care apare in revista ”Viata Medicala”.
Pe site www.obbcssr.ro exista publicatia din anul 2017.

 

37. De ce in REVISAL exista functia /ocupatia biochimist medical principal iar  DSP scrie pe autorizatia de libera practica   profesia de biochimist principal?

Raspuns
Am retrimis MS o adresa pentru a ne comunica caracterul profesiilor medicale.
In acest moment exista in REVISAL functiile/ocupatiile medicale.
In REVISAL nu exista ocupatia de biochimist principal ci numai ocupatia de biochimist medical principal. 

 

38. Lucrez in Laboratorul Clinic de Analize Medicale de 20 de ani avand functia asistent medical principal de laborator. In 2017 am terminat  Facultatea de Biologie, specializarea Biologie. Sunt anul  I  la programul de master Biologie Medicala. Prestez din ianuarie 2016 munca de biolog, deoarece era nevoie, iar eu eram dispusa si implicata,  lucrez in domeniul privat, unde salariul unui biolog pr. este m. mic decat al unei infirmiere care lucreaza la spital
Pe langa acestea, am fost profesor la Scoala Postliceala Sanitara, sunt formator la OAMGMAMR . Am absolvit licenta si master in Stiinte Economice (5 ani), Departamentul de Pregatire a Personalului Didactic (2 ani).
Sunt f. multe zvonuri care afirma ca nu vom fi primiti ca membri in OBBCSSR si prin urmare nu vom primi nici aviz de libera practica cei care nu am terminat inca studiile?

Raspuns
Conditiile de legale de inscriere in OBBCSSR sunt publice, exista pe site www.obbcssr.ro si se aplica studentilor si masteranzilor care au absolvit studiile.
Studentii si masteranzii  care nu au terminat inca studiile, nu sunt absolventi si  nu indeplinesc conditiile legale de inscriere in OBBCSSR.


39. Sunt foarte multe zvonuri  ca vor fi atestati doar cei care vor urma programul de licenta in cadrul Facultatii de Medicina, specializarea  Biologie Medicala (care nici nu exista, deocamdata), eu si colegii mei de la master suntem f. ingrijorati.

Raspuns
De ce sa fiti ingrijorati colegii dvs. daca o facultate nu exista? Credeti ca infiintarea unei facultati se poate realiza instantaneu?

 

40. Mai am o singura intrebare: daca am deja un master in alt domeniu, nu se poate sa devin membru dupa ce termin primul an de master in Biologie Medicala, sa profesez ca biolog si in documente? Nu se poate face o exceptie de la regula?

Raspuns
Nu, nu se pot face exceptii de la legi. Legile trebuie respectate de catre toti.
 

 

41. Am constatat ca am un fost coleg de facultate care are gradul de principal dar stiu sigur ca nu este membru al OBBCSSR.
 Certificatul de membru al OBBCSSR vizat la zi este o conditie obligatorie pentru prezentarea la examenele de grade profesionale organizate de MS.
Cum a fentat colegul meu legea, de ce MS i-a acceptat dosarul de inscriere la examen fara certificat de membru si ce poate face corpul profesional OBBCSSR in astfel de cazuri?

Raspuns
In aceasta perioada angajatii de la sediul OBBCSSR , in paralel cu celelalte numeroase activitati, lucreaza la actualizarea Registrului Unic National.
Angajatii verifica fiecare dosar profesional astfel incat sa existe toate documentele  legale actualizate, verificand inclusiv corespondenta  cu tabelele MS privind examenele de grade profesionale pentru a le actualiza in RUN.
Publicatia de examen emisa de MS precizeaza prezentarea obligatorie a certificatului de membru al OBBCSSR vizat la zi in dosarul pentru inscriere.
Vom vedea ce vom gasi la aceste verificari si va vom informa.


42. Pot da examen de grad specialist daca sunt membru al OBBCSSR dar nu mai lucrez in sistemul sanitar?

Raspuns
Conform legislatiei actuale nu, nu puteti sa va inscrieti pentru a sustine examenul intr-o specialitate, deoarece pentru a va inscrie la examenul de grad profesional trebuie sa aveti nevoie de 4 ani vechime in sistemul sanitar si in specialitate. 

 

43. Se preconizeaza sa se organizeze cursuri postuniversitare si la UMF Bucuresti pentru chimistii, biologii si biochimistii din sistemul sanitar?
 
Raspuns
Vom face o adresa catre UMF Bucuresti pentru a le comunica solicitarea organizarii unor cursuri postuniversitare pentru chimistii, biologii si biochimistii din sistemul sanitar .
Va vom informa cand vom avea raspunsul de la UMF Bucuresti.


44. Daca am terminat masterul de Genetica Moleculara pot face stagiul practic pe departamentul de microbiologie?

Raspuns
Conform legislatiei actuale, angajatorul stabileste impreuna cu noul angajat departamentul unde efectueaza stagiul practic.
Stagiul practic se efectueaza in conformitate cu legea 335/2013.

45. Sunt biolog specialist - Bacteriologie medicala din 2014.
Anul acesta as vrea sa ma inscriu la examenul de biolog specialist - specialitatea toxicologie medico – legală.
Laboratorul in care lucrez nu are un departament special de toxicologie, dar se lucreaza unele analize toxicologice, cu perspective de infiintare a unui departament specific.
Am o vechime in munca de 9 ani (numai in laboratoare de analize medicale), credeti ca as putea sa ma inscriu la sesiunea de examene din anul acesta?

Raspuns
Conform legislatiei actuale trebuie sa prezentati la inscrierea pentru examenul de grad in specialitatea
toxicologie medico – legală, pe langa certificatul de membru vizat la zi si alte documente printre care  adeverinta de la locul de munca ca ati lucrat 4 ani cu norma intreaga in  toxicologie medico – legală.

 

46. Exista la Ministerul Sanatatii o fisa a postului cu atributiile de serviciu ale chimistilor, biochimistilor si biologilor?

 Raspuns
Fisa postului este specifica fiecarui angajat si este intocmita la fiecare loc de munca.
Nu cunoastem daca exista la Ministerul Sanatatii o fisa a postului cu atributiile de serviciu ale chimistilor, biochimistilor si biologilor .