NOUTATI

 

LEGEA DE REGLEMENTARE


 

CONCENTRAREA UNOR SPECIALITATI

PROFESII MEDICALE

REVISAL SI OCUPATII MEDICALE

CHIMISTI MEDICALI

   »Importanta chimistilor medicali

BIOCHIMISTI MEDICALI

   »Importanta biochimistilor medicali

BIOLOGI MEDICALI

   »Importanta biologilor medicali

 


 

ACTIUNI ARMONIZARE

 

CALIFICĂRI  PROFESIONALE  ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ:

 

Directiva 36/CE/2005 a PARLAMETULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale stabileşte condiţiile de acces la aceeaşi profesie şi de exercitare a aceleiaşi profesii într-un stat membru al Uniunii Europene.

OBBCSSR este în România autoritate competentă  de reglementare a exercitării profesiilor de biolog, chimist şi biochimist în sistemul sanitar conform legii 200/2004 .

citeste aici continuarea...

 

Art.13 Condiţiile de recunoaştere, Directiva 36/CE/2005

 

Art.14 Măsuri de compensare, Directiva 36/CE/2005

 

Până în prezent biologii, biochimiştii şi chimiştii  din România au solicitat să lucreze în sistemul sanitar din Italia, Anglia şi Franţa. Ceea ce trebuie să  cunoască biologii, biochimiştii si chimiştii  care doresc să  lucreze în aceste ţări sunt  următoarele:

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Italia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Anglia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Franţa

 OBBCSSR

PROFESII MEDICALE

PROFESII MEDICALE

 

Biologii, chimistii si biochimistii in sistemul sanitar din Romania sunt:

- considerati "personal medico-sanitar"alaturi de medici si asistenti medicali in Ordinul comun al Ministerului Sanatatii nr. 196 din 01.03.2017 si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr.139 din 27.02.2017(Anexa 18B si Anexa 19 Cap. II);

- mentionati ca "personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare" in Anexa nr. II - Familia ocupationala de functii din sanatate si asistentii sociali Cap. 1 lit. b) Legea salarizarii nr. 153 emisa de Parlamentul Romaniei in data de 28.06.2017, la cateva luni de la data emiterii Ordinului comun al Ministerului Sanatatii /CNAS 196/139/2017 din 01.03.2017.

 

Departamentul Juridic al OBBCSSR a trimis in data de 18.12.2017 la Ministerul Sanatatii in atentia Departamentului Juridic adresa cu nr. 68593 de inregistrare la MS in care a solicitat punctul de vedere juridic al MS "fata de caracterul de profesie medicala a membrilor OBBCSSR care lucreaza in laboratoare de analize medicale si desfasoara un act medical"

Deoarece corpul profesional OBBCSSR nu a primit un raspuns din partea Departamentului juridic al MS in termenul legal a redepus adresa in data de 25.01.2018.

Departamentul Juridic al OBBCSSR a mentionat in adresa ambiguitatea legislativa realizata in perioada 01.03.2017- 28.06.2017 de catre doi emitenti legali de acte normative: Ministerul Sanatatii care considera biologii, chimistii si biochimistii din sistemul sanitar alaturi de medici si asistentii medicali "personal medico-sanitar" si Parlamentul Romaniei care considera biologii, chimistii si biochimistii din sistemul sanitar "personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare"